|
|
Što je dekantacija?
|
Ime i prezime:
Vlasta Sambolek
sambolek@vip.hr
|
|
|
Dekantacija ili dekantiranje je postupak
odjeljivanja. Hrvatski bi najpristalije
rekli odlijevanje. Najčešće pod dekantiranjem
podrazumijevamo odlijevanje bistre tekućine
iznad taloga (čvrste faze). Međutim mogli
bismo odliti i rijeđu tekućinu iznad gušće
(ulje iznad vode). Mogli bismo odlijevati
i plinove (dušik iznad ugljikovog(IV) oksida.
Iz ovog slijedi da barem jedna faza u smjesi
mora biti mobilna, a srž metode je razlika
u gustoći sastojaka smjese. POZDRAV |
|
Odgovorio:
Nenad Judaš
judas@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|