Udjel konvalentne u ionskoj vezi, objašnjenje. Stalni i inducirani dipoli? Polarni i nepolarni spojevi? Elektrokemijski učinak?

Ime i prezime: Ana Kordić

 


Ovo nije pitanje, nego niz tema. Na to je nemoguće dati ikakav odgovor, ali mogu preporučiti poneki stariji tekst. O odnosu kovalentne (ne "konvalentne") i ionske veze kratko možeš čitati ovdje, o dipolima ovdje i ovdje, a možda i ovdje. Za polarne i nepolarne spojeve mi je teško odabrati neki konkretan odgovor pa pogledaj što ima kad u tražilicu upišeš "nepolarn". Za elektrokemijski učinak isto ne znam što preporučiti jer nisam siguran što time želiš reći. Postoji npr. elektrokemijski, odnosno Voltin niz koji se dobiva tako da se, tipično metali, poredaju po redukcijskim potencijalima. Elektrokemijskim bi se pak učinkom moglo nazvati puno različitih fenomena koji se zbivaju uslijed toga što se u kemijskim sustavima javljaju električni potencijali.

Nadam se da će stariji odgovori pomoći barem malo, a za puno bih preporučio provesti nešto vremena s udžbenikom kemije, porješavati nešto zadataka i onda, pojavi li se kakav konkretan problem, potražiti pomoć.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija