Koliko sumpora na bacvu od 150 l?

Ime i prezime: Ivan kranjc Kranjc534@gmail.com

 


Vino se sumpori kako bi se uništili mikroorganizmi koji ga mogu pokvariti, u prvom redu bakterije octeno-kiselog vrenja. Sumporenje se obično izvodi dodavanjem kalijevog disulfita (vinobrana) ili vodene otopine sumporaste kiseline (npr. Sumpovin). Ako se sumpori prazna drvena bačva, onda se obično samo u dobro ispranoj i još uvijek mokroj bačvi spali jedna ili dvije trake sumpora.

Konkretne količine vinobrana ili sumporaste kiseline, osim o količini vina, ovise i o njegovom stanju i sastavu te tomu što se s njime dosad radilo, tako da univerzalan odgovor ne postoji. Kako u pitanju niste naveli nikakve podatke osim volumena bačve, konkretan odgovor sasvim sigurno ne mogu dati. K tomu, pitanje bi daleko uputnije bilo uputiti nekome tko se bavi vinarstvom, a ne kemijom ili kemijskom edukacijom. Prva adresa koja mi pada na pamet je Gospodarski list. Pogledavši njihovu arhivu s pitanjima čitateljâ, naišao sam na ovaj kratak članak koji bi vam mogao biti od pomoći.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   aproksimativac@gmail.com

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija