Lijep Vam pozdrav! Treba mi malo objašnjenje u vezi naboja atoma... Inače znam da je Al3+, Cl-, O2- itd. Ali zašto je cink Zn2+? Nije mi jasno kako smo došli do njegovog naboja... Hvala unaprijed😊

Ime i prezime: Ivana M valentina.marosicevic@gmail.com

 


Odgovor na ovo pitanje u principu ćeš dobiti u četvrtom razredu srednje škole, osim ako se elektronske konfiguracije ne vrate u gradivo prvog razreda. Dotle mogu ukratko reći da elektroni u atomu nisu raspoređeni nasumično, nego postoje određena pravila koja govore o tomu kako se oni "kreću", tj. kakva je vjerojatnost da se nađu na nekoj poziciji u odnosu na atomsku jezgru, te koliko ih je teško odvojiti od ostatka atoma, odnosno kolike su im energije vezanja. Ta pravila predviđaju da postoje tzv. glavne energijske razine, a unutar svake od njih podrazine, unutar kojih postoje još finije raspoređene podrazine. Ako te tema više zanima i ne želiš čekati srednju školu, možeš u tražilicu E-škole upisati "konfiguracij" pa pogledati što smo sve pisali o elektronskim konfiguracijama (rasporedima elektronâ po energijskim razinama) ili posuditi bilo neki stariji udžbenik za prvi razred srednjih škola, bilo neki noviji za četvrti.
Za cink će nam, međutim, dostajati to da znamo za glavne energijske razine te informacija da su atomske čestice često stabilnije kad su glavne razine (ljuske) skroz popunjene. Kod cinka imamo četiri glavne razine jer se nalazi u četvrtoj periodi, a ako krenemo gledati koliko u kojoj ima elektrona, njegovih trideset elektrona rasporedit ćemo tako da u prvu, najnižu razinu dođu dva, u drugu osam, u treću osamnaest, a u četvrtu dva. Četvrta razina očito nije i ne može biti skroz popunjena jer nedostaje još šesnaest elektrona, ali ako ta dva elektrona maknemo, dobit ćemo posve popunjene prve tri razine. To bi značilo da je kation Zn2+, dakle čestica koja nastane kad cinkov atom otpusti dva elektrona, prilično stabilan.
Za kraj bih ipak napomenuo da je ovo dosta izniman slučaj i da se za predviđanje stabilni(ji)h kationa prijelaznih metala obično treba pozabaviti elektronskim konfiguracijama.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   aproksimativac@gmail.com

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija