Lijepi pozdrav! Zadatak: U epruvetu smo ulili tri tekućine: ulje, destiliranu vodu i vodu te smo u epruvetu ubacili tvar gustoće kao i voda? Gdje se nalazi tvar? a)Pluta po tvari C b)Između tvari A i B c)Pluta u tvari B d)Pluta u tvari A Hvala Vam unaprijed na odgovoru🙂

Ime i prezime: Valentina M. valentina.marosicevic@gmail.com

 


Bojim se da ovaj zadatak nije baš najsretnije složen (ili prepisan). Prvo imamo tri tekućine, a zatim tvari A, B i C, a da se nigdje između ne spominje kojoj tekućini odgovara koje slovo. Taj bi se problem mogao zaobići tako da pretpostavimo da slova idu redom kao i tekućine, dakle ulje bi bio A, destilirana voda B, a "samo voda" C. Drugi problem je to što nije ništa rečeno o tomu otapa li se novoubačena tvar u ulju ili vodi. Kad bi se otapala, nijedan od ponuđenih odgovora ne bi bio točan pa ćemo se praviti da je pisalo da se tvar ne otapa ni u ulju ni u vodi.
Sad možemo na to gdje će se ta tvar nalaziti. Za to trebamo znati da će se voda i destilirana voda pomiješati te da ulje ima manju gustoću od vode pa će njegov sloj biti na vrhu. Također trebamo znati da će predmet plutati na površini tekućine ako ima manju gustoću od nje, da će plutati u njoj ako mu je gustoća ista te tonuti ako mu je gustoća veća. S tim znanjem možemo odmah zaključiti kako će se novododana tvar, s gustoćom jednakoj gustoći vode, dakle većom nego kod ulja, ponašati u ulju, a kako u vodi.
Uglavnom, čini mi se da bi točan odgovor bio onaj da tvar pluta u tvari B.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   aproksimativac@gmail.com

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija