Zašto su monosaharidi slatkog okusa? Hvala unaprijed na odgovoru

Ime i prezime: 😌

 


Slatko je sve što se veže za okusne receptore za slatko. Ti receptori prepoznaju brojne hidroksilne skupine kod mohosaharidâ, a mogu se "zavarati" i nekim drugim tvarima poput saharina ili aspartama, koje se zbog toga koriste kao zamjenska sladila.
Razlog zašto uopće osjećamo slatko je to što su šećeri bogati energijom. Takve se spojeve, odnosno hranu koja ih sadržava, isplati jesti jer će onda i konzument dobiti energiju za vlastite životne procese. U tom svjetlu, zanimljivo je zapitati se zašto onda ne osjećamo i okus mastî i uljâ, još bogatijih energijom.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   aproksimativac@gmail.com

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija