Lijep pozdrav! Inače znam izjednačavati kemijske jednadžbe, ali one duže (s više reaktanata i produkata) mi malo teže idu. Ne mogu nikako pronaći način da ih izjednačim (napisati koeficijente) pa ako mi možete malo pojasniti ili dati nekakav savjet kako uspjesno ovo rijesiti na primjeru fotosinteze: 6CO2 + 12H2O ---> C6H12O6 + 6O2 Hvala Vam unaprijed! 😊

Ime i prezime: Valentina Marošičević valentina.marosicevic@gmail.com

 


O tomu kako izjednačavati kemijske jednadžbe pisali smo već puno puta pa bih, umjesto da pišem iznova isto, preporučio da klikneš ovdje i dalje slijediš poveznice u tom odgovoru te onima do kojih ćeš doći klikanjem. Posebna su kategorija jednadžbe izgaranja ugljikovodikâ, o kojima općenito možeš čitati kreneš li odavde, dok jedan zaseban primjer imaš ovdje. Ako dobro savladaš gradivo i primjeri ti postanu previše jednostavni, nešto jaču razinu možeš potražiti ovdje, u kategoriji tzv. redoksâ. Također, ako u tekstovima do kojih ćeš doći ne bude dovoljno primjerâ, možeš u tražilicu upisati "izjedna" i onda među rezultatima tražiti zadatke za vježbu.

Jednadžbu fotosinteze izjednačit ćeš tako da kreneš od neizjednačene jednadžbe:

CO2 + H2O → C6H12O6 + O2

U njoj, dakle, ništa ne štima. Čest običaj je da se za kraj ostavljaju kisikovi i vodikovi atomi tj. da se kreće od svih drugih. U ovom slučaju to će biti samo ugljik. S lijeve je strane jedan, a s desne njih šest. To se može popraviti tako da uz molekulu ugljikovog dioksida stavimo šesticu:

6 CO2 + H2O → C6H12O6 + O2

Ugljici su sad u redu, ali kisik i vodik nisu. Ako pokušamo prvo popraviti kisik, to možemo tako da s desne strane povećamo broj molekula kisika. Lijevo imamo 12 + 1 atomâ kisika, a s desne 6 + 2. Ako dodamo dvije i pol molekule kisika, kisik će biti izjednačen, ali ne i vodik:

6 CO2 + H2O → C6H12O6 + 7/2 O2

Njega očito moramo srediti pomoću molekula vode. No, kad dodamo molekule vode, dodajemo i kisik i vodik, tako da nam prethodni korak nije puno pomogao. Zato se je najbolje vratiti na prethodni korak, vidjeti koliko nam treba molekula vode, srediti pomoću njih vodik i tek onda krenuti na kisik. Kako je desno dvanaest atoma vodika, a lijevo sav vodik imamo u molekulama vode, trebat će nam šest takvih molekula (budući da svaka sadržava po dva atoma vodika):

6 CO2 + 6 H2O → C6H12O6 + O2

Sad imamo sređene ugljik i vodik, a preostaje nam kisik. Lijevo imamo 18 atoma kisika (12 iz ugljikovog dioksida i šest iz molekula vode, dok desno imamo šest atoma kisika iz glukoze, a ostatak iz kisika. Do 18 ih, dakle, nedostaje 12, što znači da toliko atomâ ide u molekule kisika. Kako svaka molekula kisika ima dva atoma, za to će trebati šest molekula kisika:

6 CO2 + 6 H2O → C6H12O6 + 6 O2

I time bi jednadžba bila izjednačena.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   aproksimativac@gmail.com

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija