Pozdrav, imam dva donekle čudna pitanja vezana uz atomsku masu. Zašto se za definiranje Da koristi 1/12 Ar 12C, a ne neki drugi element. Prvo sam mislila da je to zbog toga što 12C ima jednak broj protona i neutrona, ali ne bi li onda prikladniji izbor bio recimo helij ili 2H ili omjer protona i neutrona nema veze s time? Također, masa Da u kilogramima je 1.66*10^-27, a masa protona i neutrona 1.67*10^-27 (1.673 za proton, odnosno 1.675 za neutron, ali pretpostavljam da su trebali uzeti neki prosijek). Zbog kojeg razloga postoji ta razlika između mase daltona i protona/neutrona ako masa u Da označava broj subatomskih čestica? Hvala unaprijed, LP

Ime i prezime: Kim Radešić kim.radesic@skole.hr

 


Na prvo pitanje (zašto je odabran baš nuklid 12C a ne neki drugi) odgovorio sam ovdje.

Vezano uz drugo pitanje, trebaš znati dvije stvari. Prvo, mase protona i neutrona su bliske, ali nisu posve jednake. I drugo, kada se protoni i neutroni udruže u neku jezgru, masa te jezgre bit će nešto malo manja od zbroja masa svih protona i neutrona od kojih je sazdana. Nešto o tome pisao sam ovdje, a o tome je pisao i moj kolega Ivica Cvrtila ovdje.

Kada kažeš da je masa nekog nuklida izražena u daltonima jednaka broju nukleona (nuleoni su čestice koje grade atomsku jezgru, tj. nukleon je zajedničko ime za proton i neutron) to nije posve točno; bilo bi ispravnije reći da je masa nekog nuklida izražena u daltonima i zaokružena na najbliži cijeli broj jednaka broju nukleona.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija