Pozdrav. Nakon detaljnijih pregleda radova ispada da je telur(II) sulfid TeS o kojem je bilo rasprave ovdje

http://eskola.chem.pmf.hr/odgovori/odgovor.php3?sif=18047

ionski spoj koji se sastoji od iona Te2+ i S2-, dok je telur(VI) sulfid TeS3 kovalentni spoj. Kako objasniti da dva ista elementa ovisno o oksidacijskom stanju mogu graditi i ionske i kovalentne spojeve?

Ime i prezime: Tomislav B.

 


Ja sam isto sad malo pregledao literaturu i u ovom radu našao sljedeći zaključak: "Spoj TeS ne postoji". U uvjetima u kojima su istraživači radili nastajao je uvijek telurijev(IV) sulfid koji je bio stabilan samo pri temperaturama do −20 °C. To ponešto kontrira ovom izvoru koji mu navodi čak i kristalnu strukturu. Pored to dvoje, pročačkao sam malo i po knjigama koje imam pri ruci i mogu reći da u općim pregledima anorganskih spojeva jedva da ima spomena o telurijevim sulfidima. Knjiga koju nemam pri ruci, a bila bi od pomoći, jedan je od svezaka Mellorovog pregleda anorganske kemije. Tih svezaka ima dvadesetak pa ne znam koji točno govori o kemiji telurija. Ipak, ako odeš u Centralnu kemijsku biblioteku na Kemijskom odsjeku PMF-a, u zgradi na Horvatovcu, vjerojatno ćeš brzo naći što tražiš.
Autori spomenutog rada, ipak, govore o produktu reakcije otopina telurijevih(IV) spojeva sa sumporovodikom, a ne o mogućim produktima drugih reakcija, tako da njihove zaključke treba gledati u tom svjetlu.

Kemija telurija i sumpora mi se ne čini baš područjem u kojemu je trivijalno tražiti podatke. Nakon još malo kopanja našao sam da postoji knjiga koja bi trebala dati dosta odgovorâ na pitanja o kemiji telurija. Nje nažalost na PMF-u nemaju (ima samo jedan ruski naslov telurijske tematike).

Uglavnom, kad pričamo o svojstvima telurijevog(II) sulfida i telurijevog(VI) sulfida, imao bih na umu da u indeksu Pietschove knjige o teluriju uz oba stoje upitnici, dok za telurijev disulfid upitnika nema. Ponešto ironično, u tvojem su pitanju druga dva.

Sad se mogu konačno pozabaviti i tvojim pitanjem. Koeficijent elektronegativnosti telurija iznosi 2,1, a za sumpor 2,58. Tradicionalni kriterij za posve ionsku vezu je da razlika među elektronegativnostima elemenata u spoju iznosi 1,9, što je gotovo četiri puta više od razlike elektronegativnostî sumpora i telurija. Prema tome, rekao bih da su svi spojevi telurija i sumpora, pa čak i ako kristaliziraju po tipu natrijevog klorida, zapravo prilično kovalentnog karaktera.
S druge strane, to da oksidacijska stanja uvjetuju hoće li neki spoj biti ionski ili kovalentni (ili, općenitije, strukturu spoja) nije ništa čudno jer oksidacijska stanja bitno utječu na elektronsku strukturu čestica, a time i na to hoće li biti stabilniji ioni, male neutralne molekule ili polimeri. Primjerice, fosforov(III) bromid je građen od molekula, dok je fosforov(V) bromid u krutom stanju ionski spoj (tetrabromofosforov(V) bromid), a u plinovitom se raspada na fosforov(III) bromid i brom. Nasuprot tomu, manganov(II) ionski je spoj, manganov(IV) također, dok je manganov(VII) oksid molekulske građe.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   aproksimativac@gmail.com

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija