Zašto se nakon kuhanja sapuna u reakcijsku smjesu dodaje znatna količina NaCl?

Ime i prezime: Lucija Čepo 11.lucija.cepo@gmail.com

 


Sapuni su soli viših masnih kiselina i alkalijskih metala, tipično natrija i kalija. Njihov ionski dio (kation i karboksilna skupina) doprinosi topljivosti u vodi, dok nepolarni alkilni lanci imaju suprotan učinak.
Otapanjem soli u vodi povećava se polarnost medija u kojemu je nešto otopljeno. To će oslabiti međuionske interakcije, npr. između kationâ i karboksilnih skupina, dok će povećati "odbojnost" otapala prema alkilnim lancima. Oni se, naime, lakše otope u manje polarnom mediju, dok će čestice polarnijeg medija radije uspostavljati jače polarne interakcije, dok će čestice koje mogu sudjelovati jedino u nepolarnim interakcijama biti istisnute iz te faze. Očito, jedan od tih dvaju doprinosa preteže nad drugim.

Nadam se da će tih par informacija biti dovoljno da zaključiš kakva motivacija stoji iza dodavanja soli u reakcijsku smjesu za pravljenje sapuna.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   aproksimativac@gmail.com

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija