Molim Vas recite mi koji je šećer najslađi. Hvala!

Ime i prezime: mirna brajdic strkljica@net.hr

 


Većina šećera (laktoza, rafinoza, D-galaktoza, maltoza, D-ksiloza, D-glukoza...) su manje slatki od običnog stolnog šećera (saharoze). Ako slatkoću saharoze označimo s 1, onda su slatkoće nabrojanih šećera između 0,2 i 0,7. Međutim, D-fruktoza je slađa od saharoze, i njezina je relativna slatkoća 1,7. Mislim da je ona ujedno i najslađi šećer.

Međutim, postoji čitav niz spojeva koji nisu šećeri, ali su slatkog okusa, a ponekad su i nekoliko tisuća puta slađi od saharoze, npr. natrijev ciklamat je 30 puta slađi od saharoze, aspartam 190 puta, saharin 500, neohesperidin-dihidrohalkon 1000, 5-nitro-2-propoksianilin 4000 puta. O tome možeš više pročitati u knjizi S. H. Pine: Organska kemija, Školska knjiga, Zagreb u poglavlju 21.1.C. Sredstva za zaslađivanje. Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija