|
|
Molim Vas recite mi koji je šećer najslađi. Hvala!
|
Ime i prezime:
mirna brajdic
strkljica@net.hr
|
|
|
Većina šećera (laktoza, rafinoza, D-galaktoza, maltoza, D-ksiloza, D-glukoza...) su manje slatki od običnog stolnog šećera (saharoze). Ako slatkoću saharoze označimo s 1, onda su slatkoće nabrojanih šećera između 0,2 i 0,7. Međutim, D-fruktoza je slađa od saharoze, i njezina je relativna slatkoća 1,7. Mislim da je ona ujedno i najslađi šećer.
Međutim, postoji čitav niz spojeva koji nisu šećeri, ali su slatkog okusa, a ponekad su i nekoliko tisuća puta slađi od saharoze, npr. natrijev ciklamat je 30 puta slađi od saharoze, aspartam 190 puta, saharin 500, neohesperidin-dihidrohalkon 1000, 5-nitro-2-propoksianilin 4000 puta. O tome možeš više pročitati u knjizi S. H. Pine: Organska kemija, Školska knjiga, Zagreb u poglavlju 21.1.C. Sredstva za zaslađivanje. Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Tomislav Portada
tportad@irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|