Pozdrav. Koje tvari nastaju i koja je kemijska reakcija kada se pomiješaju soda bikarbona, limunska kiselina(g) i šećer (saharoza) s vodom? Hvala, lp.

Ime i prezime: Antonia Filipović antoniafilipovic332@gmail.com

 


Što rade soda bikarbona i limunska kiselina, pogledaj ovdje. Saharoza će pak vrlo polako hidrolizirati na glukozu i fruktozu koje će još sporije izomerizirati u druge šećere. Tempo hidrolize i izomerizacije ovisi primarno o pH: u neutralnoj otopini te reakcije idu najsporije, a u kiselim i lužnatim otopinama idu brže. Doduše, nisam siguran je li namjera autora pitanja baviti se kemijom saharidâ ili očekuju da se konstantira da se sa šećerom neće dogoditi ništa bitno.
Usput bih napomenuo da je limunska kiselina pri nama normalnim uvjetima krutina, tako da bi uz nju stajalo (s), a ne (g).

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   aproksimativac@gmail.com

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija