|
|
Kako se proizvode tekući ekstrakti, a kako se postiže ishlapljivanje alkohola ?
|
Ime i prezime:
Dražen Živković
drzivkov@inet hr.
|
|
|
Ovi procesi spadaju u postupke ekstrakcije.Izvode se tako da se smjesa
bilja ili čega već lijepo usitni te onda intenzivno mućka s otapalom
koje dobro otapa dotični ekstrakt.Nakon toga se pristupa uparavanju
dobivrne otopine bilo da je riječ o frakcijskoj destilaciji ili nekom
drugom načinu (naravno da su moguće i eventualne kemijske reakcije
izdvajanja tvari iz ekstrakta-no to se rijetko koristi). Primjera radi
ima jedan stari pokus ekstrakcije crvene boje iz mljevene crvene
paprike.Jednostavno se uspe paprika u nešto ugljikovog tetraklorida
dobro izmućka i odfiltrira.Dobiveni filtrat će sadržavati boju crvene
paprike.Primjer 2:uzmemo papar i etanol, rezultat je ekstrakcija
alkaloida koji papru daje onu karakterističnu ljutinu.
Što se tiče otparavanja otapala ono je moguće pri sobnoj temperaturi
ako je ono lako hlapljivo,ili pri povišenoj ako je drukčije. |
|
Odgovorio:
jurica alešković
jalesko@yahoo.com
<-- Povratak
|
|
|
Ovi procesi spadaju u postupke ekstrakcije.Izvode se tako da se smjesa
bilja ili čega već lijepo usitni te onda intenzivno mućka s otapalom
koje dobro otapa dotični ekstrakt.Nakon toga se pristupa uparavanju
dobivrne otopine bilo da je riječ o frakcijskoj destilaciji ili nekom
drugom načinu (naravno da su moguće i eventualne kemijske reakcije
izdvajanja tvari iz ekstrakta-no to se rijetko koristi). Primjera radi
ima jedan stari pokus ekstrakcije crvene boje iz mljevene crvene
paprike.Jednostavno se uspe paprika u nešto ugljikovog tetraklorida
dobro izmućka i odfiltrira.Dobiveni filtrat će sadržavati boju crvene
paprike.Primjer 2:uzmemo papar i etanol, rezultat je ekstrakcija
alkaloida koji papru daje onu karakterističnu ljutinu.
Što se tiče otparavanja otapala ono je moguće pri sobnoj temperaturi
ako je ono lako hlapljivo,ili pri povišenoj ako je drukčije. |
|
Odgovorio:
jurica alešković
jalesko@yahoo.com
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|