Za početak puno pozdrava i svaka pohvala stranici! Voljela bih da mi napišete nešto više o nezasićenoj sorbinskoj kiselini i načinu kako se iz nje dobiva vitamin C. Još nešto: negdje sam pročitala da je ona 2,4 heksadijen kiselina, pa bih voljela znati što je to uopće heksadijen kiselina.

Ime i prezime: Nina Gregl deepblueocean13@yahoo.com

 


(1) Sorbinska kiselina je bijela kristalična tvar koja se tali pri 135 °C, kemijska joj je formula CH3-CH=CH-CH=CH-COOH, dvostruke veze su trans-supstituirane. Zbog svojih se antimikrobnih svojstava dodaje nekim prehrambenim proizvodima. O tome možeš više pročitati ovdje.

(2) Kemijsko ime sorbinske kiseline je (E,E)-2,4-heksadienska kiselina (piše se bez j!). Objašnjenje imena: heksa znači šest, dakle kiselina ima šest ugljikovih atoma; en označava dvostruku vezu, di znači dva, prema tome dien znači dvije dvostruke veze. Sada se možemo pitati: a gdje se u molekuli nalaze te dvije dvostruke veze? Na to nam pitanje odgovaraju lokanti 2 i 4, dakle dvostruke veze kreću od C2 (do C3) i od C4 (do C5) s time da se ugljikov atom karboksilne skupine označava kao C1, a ostali se broje od njega. Slova E su skraćenica od njemačke riječi entgegen, što znači da su dvostruke veze supstituirane u nasuprotnim položajima.

(3) Trenutno ti ne znam odgovoriti na pitanje o postupku dobivanja vitamina C iz sorbinske kiseline, a ako saznam dopisat ću ga do kraja tjedna. O vitaminu C pisao je prije podosta vremena na e-školi Kristijan Kovač ovdje. Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija