molim vas, objasnite mi kako da načinim nevidljivo pismo i što mi za to sve treba.obavezno je da je proces reverzibilan

Ime i prezime: siniša habazin sihabazi@globalnet.hr

 


Najlakše je napraviti nevidljivo pismo koje se jednom učini vidljivim i gotovo. No ima recepata i za tintu koja više puta postaje vidljiva i nevidljiva. Neki se od tih recepata zasnivaju na kiselo-baznim indikatorima. Među njih spada fenolftalein, indikator koji je u lužnatom ružičast, u neutralnom i kiselom bezbojan. Napišeš li nešto na papiru otopinom fenolftaleina kao tintom, neće se vidjeti. Za otkrivanje pisma najbolje je poprskati papir vodenom otopinom amonijaka. Mjesta prethodno natopljena fenolftaleinom bit će ružičasta. Amonijak postepeno isparava (i djelomično veže CO2 iz zraka) pa se trag ponovo gubi. Nezgodno je što je amonijak otrovan, a njegove pare jako zagušljive. Umjesto amonijaka može se upotrijebiti otopina sode bikarbone, ali tada pismo neće nestati samo od sebe, nego se mora navlažiti nekom kiselinom, npr. limunskom ili octom.
Druga vrsta tinte je vodena otopina kobltova klorida.Taj spoj u krutom stanju veže vlagu iz zraka i tada je crvene boje. Kad se osuši na nešto višoj temperaturi, postaje plav. S vremenom će se opet vratiti blijeda crvenkasta boja koja se na papiru niti ne primjećuje.
‘Nevidljivost’ jedne i druge tinte ovisi o teksturi i boji papira ili druge podloge. Za to treba malo pokusirati dok se ne pogodi postupak koji daje najbolje rezultate. Za svaki slučaj, kad se tinta osuši, tragovi se prikrivaju vidljivim pismom preko nevidljivoga.

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija