Možete li mi reći nešto o "ENERGETSKIM NAJBOGATIJIM SPOJEVIMA-MASTIMA I ULJIMA" NPR. NJIHOVA SVOJSTVA, NJIHOV SASTAV I NEŠTO VIŠE O NJIMA

Ime i prezime: anamarija subotić Anamarija.Subotic@public.srce.hr

 


Masti su esteri alkohola glicerola, CH2OH-CHOH-CH2OH s dugolančanim masnim kiselinama. Kao što vidiš iz formule glicerola, glicerol ima tri hidroksilne skupine pa prema tome može povezati tri karboksilne kiseline. Karboksilne kiseline koje ulaze u sastav prirodnih masti imaju uvijek paran broj ugljikovih atoma, nisu razgranate nego ravnolančane, a mogu biti zasićene (npr. palmitinska i stearinska kiselina) ili nezasićene (npr. oleinska i linoleinska). Dvostruke veze u prirodnim nezasićenim masnim kiselinama uvijek su cis-konfiguracije.

Ulja su tekuće masti. Ulja obično sadrže veći udio nezasićenih masnih kiselina.

Masti se ne miješaju s vodom, a tope se u većini organskih otapala.

Masti i ulja služe nam u prehrani i kao polazne sirovine za druge proizvode, npr. sapune itd. Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija