|
|
Možete li mi reći nešto o "ENERGETSKIM NAJBOGATIJIM SPOJEVIMA-MASTIMA I ULJIMA" NPR. NJIHOVA SVOJSTVA, NJIHOV SASTAV I NEŠTO VIŠE O NJIMA
|
Ime i prezime:
anamarija subotić
Anamarija.Subotic@public.srce.hr
|
|
|
Masti su esteri alkohola glicerola, CH2OH-CHOH-CH2OH s dugolančanim masnim kiselinama. Kao što vidiš iz formule glicerola, glicerol ima tri hidroksilne skupine pa prema tome može povezati tri karboksilne kiseline. Karboksilne kiseline koje ulaze u sastav prirodnih masti imaju uvijek paran broj ugljikovih atoma, nisu razgranate nego ravnolančane, a mogu biti zasićene (npr. palmitinska i stearinska kiselina) ili nezasićene (npr. oleinska i linoleinska). Dvostruke veze u prirodnim nezasićenim masnim kiselinama uvijek su cis-konfiguracije.
Ulja su tekuće masti. Ulja obično sadrže veći udio nezasićenih masnih kiselina.
Masti se ne miješaju s vodom, a tope se u većini organskih otapala.
Masti i ulja služe nam u prehrani i kao polazne sirovine za druge proizvode, npr. sapune itd. Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Tomislav Portada
tportad@irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|