Poštovani, ispričavam se na smetnji i unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru. Nedavno smo radili redoks reakcije, no ja sam tada bila u samoizolaciji. Razumijem riješiti jednostavne reakcije poput K+Br2 = KBr, ali kada dođe do složenijih jednadžbi, ne znam rješiti. Kako rješiti npr ovu jednadžbu As2S5 + HNO3 = H3AsO4 + H2So4 + NO2. Ne razumijem uzimam li cijeli spoj ili rastavljam na ione, kada dodajem vodu, H+ ion... Znam da je pitanje opširno, ali stvarno sam prošla većinu videe na youtubeu i na hrvatskom i na engleskom , ali jednostavno nisam shvatila kako to treba rješiti Još jednom Vam veliko hvala

Ime i prezime: Iva Lipovac iva.lipovac75@gmail.com

 


Tehnike rješavanja redukcijsko-oksidacijskih jednadžbi u principu su tehnike manipulacije brojkama i stvarnost je više orijentir, negoli imperativ. Ponešto o njima naći ćeš ovdje, a dosta primjerâ za vježbu u odgovorima koji spominju taj tekst.

U konkretnom slučaju stvarnost je bliža tomu da se As2S5 ostavi u komadu, budući da je po prirodi netopljiv u bilo čemu. Jači razlog da ga se ostavi u komadu je to što se oksidiraju i sumpor i arsen, tako da od razdvajanja ne bi bilo neke koristi po pitanju izjednačavanja jednadžbe. Parcijalna jednadžba za oksidaciju bi, prema tome, na početku trebala izgledati ovako:

As2S5 + H2O → H3AsO4 + H2SO4

Kao što vidiš, u nju sam ubacio jedan spoj koji se u neizjednačenoj jednadžbi ne spominje. Ona će nam, kao i hidroni, trebati za izjednačavanje. Ovisno o reakciji, na kraju voda može ostati među sudionicima reakcije, a nekad će se zbrajanjem parcijalnih jednadžbi poništiti.
Prvo ćemo pomoću molekula vode izjednačiti broj kisikovih atoma, pazeći da pritom ne zaboravimo arsen i sumpor:

As2S5 + 28 H2O → 2 H3AsO4 + 5 H2SO4

Nakon toga možemo na vodikove atome:

As2S5 + 28 H2O → 2 H3AsO4 + 5 H2SO4 + 40 H+

Kako su sve jedinke u jednadžbi neutralne, lako je procijeniti potreban broj elektronâ:

As2S5 + 28 H2O → 2 H3AsO4 + 5 H2SO4 + 40 H+ + 40 e

S redukcijom dušične kiseline u dušikov dioksid, vjerujem, neće biti problemâ, tako da ostatak zadatka prepuštam tebi, a za provjeru evo izjednačene jednadžbe:

As2S5 + 40 HNO3 → 2 H3AsO4 + 5 H2SO4 + 40 NO2 + 12 H2O

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   aproksimativac@gmail.com

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija