Trebam pomoć s postupkom preračunavanja. U dva ekstrakta pulpe maline (mase uzoraka pulpe 1.110 g i 0.492 g) određen je ukupni šećer. Volumen svakog ekstrakta bio je 25 mL. Dio tog ekstrakta korišten je za mjerenje, koliko stane u kivetu. Instrument prikazuje koncentracije šećera 1.322 g/L i 0.681 g/L. Kako preračunati koncentracije u masu šećera u gramima na 100 grama pulpe maline? Unaprijed hvala.

Ime i prezime: Dejan Kurilović de_01ku@gmail.com

 


Prvo trebaš masenu koncentraciju pomnožiti s volumenom, čime ćeš dobiti masu šećera u ekstraktu. Dobivenu masu trebaš podijeliti s odgovarajućom masom uzorka da dobiješ maseni udio šećera u tim uzorcima. Na kraju ćeš maseni udio šećera pomnožiti sa spomenutih 100 g, čime ćeš dobiti masu šećera na 100 g uzorka. Kod jednog uzorka rezultat bi trebao biti 2,98 g / 100 g, a kod drugog 3,46 g / 100 g. Literaturni podaci inače spominju vrijednost od 4,4 g / 100 g, tako da bi laborant možda mogao pričekati još koji dan s tim malinama, da dozriju.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   aproksimativac@gmail.com

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija