Pozdrav! Zanima me koja otopina brže razgrađuje ljusku jajeta, Coca-cola ili alkoholni ocat?

Ime i prezime: Ivana Vukotić

 


Ovo je pitanje na koje je najbolje odgovoriti eksperimentom. Dakle, u dvije čaše ulij malo Coca-Cole, odnosno alkoholnog octa i u svaku ubaci ugrubo jednako velik komadić ljuske jajeta. Gdje se ljuska prva posve otopi, tamo je reakcija išla brže.
Potencijalni problem s pokusom bit će to što je Coca-Cola dosta neprozirna. On se može riješiti tako da se uzmu čaše s tankim dnom (ili jednostavno laboratorijske), postave na staklenu podlogu i gledaju odozdo, ili da se jednostavno drže u zraku i prati što se zbiva u njima.
Inače, da moram pogađati, rekao bih da je ocat brži jer mi je po okusu kiseliji od Coca-Cole. Veći osjet kiselosti znači veću koncentraciju hidronâ, a to onda znači i bržu reakciju. No, okus nije idealno sredstvo za određivanje pH, pogotovo ne kad se radi o tvarima koje imaju i drugih okusa.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija