Koliki je maseni udio ugljika u sažetoj strukturnoj formuli oleinske kiseline?

Ime i prezime: Lucija Konjević

 


Ovo je pitanje postavljeno čudno. Maseni udjel ugljika (ili bilo kojega drugog kemijskog elementa) je karakteristika spoja (u ovom slučaju oleinske kiseline), a ne vrste formule koja je tom spoju pridružena. Pitati za maseni udjel ugljika u nekoj sažetoj strukturnoj formuli je otprilike kao da pitamo za datum rođenja nekog telefonskog broja. Ono što ima smisla jest pitati za datum rođenja osobe kojoj pripada neki telefonski broj, pa analogno tome ima smisla i pitati za maseni udjel ugljika u spoju kojem pripada neka sažeta strukturna formula.

Zadatak koji ti je bio postavljen vjerojatno je glasio otprilike ovako:

Sažeta strukturna formula oleinske kiseline glasi CH3–(CH2)7–CH=CH–(CH2)7–COOH. Izračunaj maseni udjel ugljika u oleinskoj kiselini.

Ako je to zadatak koji treba riješiti, onda postupak rješavanja ide tako da iz zadane sažete strukturne formule najprije sastavimo molekulsku formulu (znači formulu oblika CAHBOC, gdje su A, B i C brojevi atoma ugljika, vodika i kisika sadržanih u jednoj molekuli oleinske kiseline), a zatim iz nje izračunamo maseni udjel ugljika onako kako se to inače radi, a što smo na e-školi kemije pokazali već jako puno puta, primjerice ovdje, ovdje i ovdje.

Ako je nešto drugo bio zadatak, javi nam se ponovno s jasnije definiranim zadatkom.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija