Šećer je tvar koja je u prirodi ili tvar koju je proizveo čovijek???

Ime i prezime: helena vibovec /

 


Bok!

Prije svega ja nisam neki stručnjak za organsku kemiju, pa u tom svijetlu i shvati odgovor.
Šećeri su najrašireniji izvor energije za život na zemlji.
Koriste ga i biljke i životinje. I kod jednih i kod drugih, ti se šećeri organiziraju u velike molekule sastavljene od mnogo jednostavnih molekula kao što je glukoza. Tim procesom nastaju tzv. polisaharidi kao što je škrob. Šećeri su prilično jednostavne molekule koje nije teško proizvesti, no čemu ih proizvoditi kad priroda obiluje s najrazličitijim šećerima. Mlijeko svih sisavaca sadrži šećer laktozu, voće i povrće sadrži glukozu i fruktozu. A da ne govorimo o medu koji je gotovo čisti šećer.
Neke biljke preferiraju skladištiti energiju u jednostavnijim saharidima (šećerima) poput šećerne trske, šećerne repe, javora šećerca itd. pa ih zbog toga i koristimo za industrijsku proizvodnju šećera. Druge biljke radije takve šećere vežu u duge lance (polisaharidi) kakav je npr. škrob. (krumpir,kukuruz,žito).

Uglavnom kao što vidiš u prirodi je prilično slatko!

Odgovorio: Jurica Alešković   jalesko@yahoo.com

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija