Jesu li podaci o masi protona, neutrona i elektrona (unificirana jedinica mase) kompatibilni? Kako to računski provjeriti? Kako opisati zapaženo?

Ime i prezime: Iva Čulić cvijetpoljski@gmail.com

 


Nisam siguran da razumijem pitanje. Kompatibilnost znači da nešto može ići s nečim drugim. To drugo u pitanju nije jasno naznačeno. Međusobno su te mase svakako kompatibilne jer nema razloga da ne budu - radi se naprosto o masama elementarnih čestica.
Ako se pitanje kojim slučajem odnosi na odnos unificirane atomske jedinice mase i polovice zbroja masa jednog protona, jednog neutrona i jednog elektrona, možemo očekivati da se te dvije mase neće poklapati. Razlog tomu vrlo je blizak razlogu zašto Sunce sija: spajanjem nukleonâ oslobađa se energija, i to toliko ogromna da se to osjeti na masi. Pomoću Einsteinove formule:

E = mc2

možeš iz razlike masa izračunati kolika se energija oslobodi spajanjem šest protona, šest neutrona i šest elektrona u atom ugljika-12 (ili bilo kojih čestica u bilo koji atom, ako nađeš podatke o relativnim atomskim masama pojedinih izotopâ). Računaj samo da masa ugljikovog atoma iznosi točno dvanaest daltona.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija