Otapa li se saharoza u etanolu?

Ime i prezime: ilija mikić ilijamikic777@gmail.com

 


Topljivost saharoze u etanolu iznosi 0,6 g / 100 mL. Izvor ne navodi temperaturu, ali vjerojatno se radi o sobnoj temperaturi, odnosno 20 ili 25 °C.

Ta se slaba topljivost, u usporedbi s visokom topljivošću u vodi (210 g / 100 mL pri 25 °C), može objasniti time što će saharoza s vodom lakše formirati vodikove veze, negoli s etanolom. Drugi bitan faktor je polarnost otapala (koja proizlazi iz polarnosti molekula, što opet utječe na mogućnost formiranja međumolekulskih interakcija između otapala i otopljene tvari). Tako se saharoza u nešto polarnijem metanolu otapa gotovo dvostruko bolje (1 g /100 mL), dok je topljivost u bitno polarnijem dimetil-sulfoksidu usporediva s topljivošću u vodi (78 g / 100 mL pri 30 °C).

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija