Poštovani! Možete li mi reći koja je razlika između destilacije (kod npr. kod dobivanja alkoholnih pića s koncentracijom alkohola većom od 14%) i frakcijske destilacije (npr. nafte)? Također zašto je "pečenje rakije" destilacija, a ne frakcijska destilacija?

Ime i prezime: Dominik Horvat adresazaskolu2020@gmail.com

 


Frakcijska destilacija ima složeniju aparaturu od obične destilacije (u koju spada i spravljanje žestokih pića), koja omogućava da se uspostavi temperaturni gradijent i da se mogu razdvajati komponente s bližim vrelištima. Kratak opis frakcijske destilacije naći ćeš ovdje, nešto dulji i slikovitiji ovdje, a još slikovitiji i opširniji na Wikipediji. Tehničku enciklopediju ovaj put neću preporučiti jer po času ne možemo u knjižnice.

Što se tiče rakije, imamo samo kotao za kuhanje, cijev i kotao za hlađenje, za što je dosta teško reći da je aparatura za frakcijsku destilaciju. Ipak, obično se skupljaju tri frakcije: špirit, koji sadrži metanol i neke tvari koje bi rakiji donijele neugodnu aromu, zatim samu rakiju, i konačno "plaviš" koji opet sadrži dosta metanola, a sve manje etanola.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija