Dali je šećer umjetno proizveden ili se mođe naći u prirodi? Dali je kuhanje špageta kemijska ili fizikalna promjena?

Ime i prezime: helena husinec mladen.husinec@vz.hnnet.hr

 


Zdravo!

Prvo: Priroda je prepuna šećera! Zapitaj se zašto je voće slatko ?! Nadalje, da nema šećera u prirodi nebi bilo ni votke ni rakije ni vina ni piva (pravi pakao!).

Drugo: Premda u ovom slučaju bjelančevine u špagetima ne mijenjaju svoj kemijski sastav one grijanjem mijenjaju svoju strukturu i svoja kemijska svojstva, pa možemo reći da je došlo do kemijske promjene. Slična se promjena događa i pri pečenju bjelanjka koji nakon tzv. koagulacije mijenja svoja i fizička ali i kemijska svojstva. Sviježi bjelanjak je puno reaktivniji, a pojedeš li ga vjerojatno će izazvati vjetrove i nadutost, što se neće dogoditi s kuhanim ili pečenim bjelanjkom.
Ostatak promjena na špagetima je više fizikalne naravi, naime natapaju se vodom i bubre.

Inače i kemičari imaju različita stajališta o tome jeli nešto kemijska ili fizička promjena. To ovisi o tome koliko 'duboko' se neka promjena promatra, ali i o tome koji se dio kemije njome bavi.

Pozdrav!

Odgovorio: Jurica Alešković   jalesko@yahoo.com

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija