Dobar dan,imam nekoliko pitanja,bila bih Vam jako zahvalna kada bi odgovorili. A) Zbog čega dijamant ima veću gustoću od grafita? B) Zašto kristali natrijeva klorida uvijek nastaju u obliku kocke? C) Zašto se aluminij može valjati u tanke folije?

Ime i prezime: Iva Lipovac iva.lipovac75@gmail.com

 


Duljina veze ugljik-ugljik u dijamantu iznosi 154 pm, a u grafitu 142 pm. Međutim, ugljikovi atomi u dijamantu povezani su u trodimenzijsku mrežu, dok u grafitu postoje slojevi razmaknuti 335 pm, zbog čega grafit unatoč jačim i kraćim vezama ima bitno nižu gustoću.


Nije točno da natrijev klorid kristalizira isključivo u obliku kocki. Ako se u otopinu iz koje kristalizira doda ureje, nastajat će oktaedri, a i kod kubičnih kristala znade se dogoditi stepeničasti rast, ako kristali rastu prebrzo. Ono što ostaje uvijek isto unutrašnja je građa kristala, koja je za natrijev klorid u nama normalnim uvjetima uvijek kubična. Ta građa određuje kakve oblike kristala možemo očekivati, a kakve ne. Kockice su izvjestan, ali ne i jedini zamislivi ishod kubične kristalne strukture.


Aluminij se može valjati u foliju jer je dovoljno mekan i žilav za to. Mekan je jer mu metalna veza među atomima nije previše jaka, a žilav jer je to u prirodi metalne veze. Doduše, nije to jedini metal koji se može valjati u foliju, a diskusija o metalnoj vezi od metala do metala bila bi preduga za ovako kratko pitanje, koje čak ni precizira s čime bi trebalo uspoređivati aluminij.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija