Pozdrav. Reakcija u biljeznici glasi CO2+H2O -> H3O+ + HCO3-. Zanima me zasto na strani produkata umjesto H3O+ ne pise OH posto voda daje proton CO2? Opet, cak i kad napisem tako onda ispada da oba produkta imaju minus u eksponentu pa ni to ne izgleda kao tocno napisano. Kad sam trazila na google ovu reakciju svugdje pise da je produkt H2CO3 međutim nigdje nisam nasla reakciju izmedu tj. kad se odvaja samo jedan vodik. Mozete li napisati tocno ovu jednadzbu i objasniti korake? Hvala unaprijed.

Ime i prezime: Mirta M gitara29@yahoo.com

 


Ovako zapisanoj reakciji dosta očito nedostaje jedna molekula vode. Ako se na lijevu stranu stave dvije, onda sve štima:

CO2 + 2 H2O ⇌ H3O+ + HCO3

Alternativno, možemo umjesto oksonijevog kationa napisati samo proton, u kojem slučaju slijeva trebamo samo jednu molekulu vode:

CO2 + H2O ⇌ H+ + HCO3

Ako želimo naglasiti da hidrogenkarbonatni anion potječe od ugljične kiseline, koja u vodi jest prisutna u malim količinama, onda ćemo prethodnu jednadžbu podijeliti na dva koraka:

CO2 + H2O ⇌ H2CO3

H2CO3 ⇌ H+ + HCO3

Drugi korak možemo zapisati i ovako:

H2CO3 + H2O ⇌ H3O+ + HCO3

Tvrdnja da voda donira proton ugljikovom dioksidu svakako ne stoji. Ono što se događa je da se po jedna molekula vode i ugljikovog dioksida spoje u jednu molekulu ugljične kiseline, nakon čega ta molekula može donirati proton nekoj molekuli vode. Naravno, treba imati na umu da je to sumarni opis promjene, dok je konkretan mehanizam složeniji i uključuje puno više elementarnih kemijskih promjena.

Još poneku informaciju o ugljičnoj kiselini naći ćeš ovdje i, naravno, ovdje.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija