Dobar dan, rekli ste mi da nacrtam primjer struktura koji mi nije jasan i da Vam to pošaljem. Prvi primjer: 1-etil-5-metilpentan ili 5-etil-1metilpentan? Drugi primjer: 5-metilpent-1-in ili 1-metilpent-5-in? Treći primjer pent-1-en-4-ol ili pent-4-en-2-ol? Četvrti primjer: but-1-en-3-in ili but-3-en-1-in? I kako numeriramo cikloalkane? Unaprijed hvala! Matej Vuković, Gimnazija Bernardina Frankopana, Ogulin

Ime i prezime: Matej Vuković mvukovic250505@gmail.com

 


U prvom su primjeru oba predložena imena pogrešna; ispravno je oktan. U drugom su primjeru također oba predložena imena pogrešna; ispravno je heks-1-in.

U trećem je primjeru ispravno ime pent-1-en-4-ol, a ne pent-4-en-2-ol, jer atome glavnog lanca treba numerirati tako da lokanti budu što manji brojevi (1 i 4 su manji od 2 i 4).

U posljednjem primjeru ispravno je but-1-en-3-in, jer je pravilo da kada nam i nakon primjene pravila o što manjim brojevima još uvijek ostane izbor, tada biramo ime u kojemu je dvostruka veza numerirana manjim brojem.

Ako imaš još primjera, javi nam se ponovno. Također, i za pitanje o cikloalkanima molim te da navedeš nekoliko konkretnih primjera.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija