|
|
Postovani, molim da mi navedete nekoliko soli molibdena osim natrijeva molibdata koje su topljive u vodi i ne hidroliziraju ili minimalno hidoliziraju. Ili gdje u literaturi da trazim jer wikipedija bas nije pomogla. Radim zavrsni rad o bakterijama koje proizvode nitrogenazu, one sadrze i FeMo kofaktor s molibdenom, pa bi proucila utjecaj dodatka molibdenovih soli u hranjivi medij na ucinkovitost nitrogenaze takvih bakterija. Samo ne znam koju sol odabrati kao izvor molibdena da ga bakterije efikasno ugrade kod biosinteze kofaktora...
|
Ime i prezime:
Darija Ivelic
daivello1010@gmail.com
|
|
|
Natrijev molibdat je vjerojatno najbolji izbor i vjerojatno neće biti bitne razlike ako se promijeni kation (doduše, i to se možda isplati provjeriti). Uz njega bi se moglo pokušati s cijanomolibdatima(VI) ili oksalatomolibdatima(VI), koji su isto vrlo postojani, možda čak i malo previše postojani, a da bi bili biodostupni. Ako se pak radi u puferiranom mediju, molibden će, ako se ne radi o nekom iznimno stabilnom kompleksu poput oktacijanomolibdata(VI), brzo završiti u istom obliku neovisno o polaznom spoju.
Zahvalio bih Vladimiru Stilinoviću na pomoći.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|