Postovani, molim da mi navedete nekoliko soli molibdena osim natrijeva molibdata koje su topljive u vodi i ne hidroliziraju ili minimalno hidoliziraju. Ili gdje u literaturi da trazim jer wikipedija bas nije pomogla. Radim zavrsni rad o bakterijama koje proizvode nitrogenazu, one sadrze i FeMo kofaktor s molibdenom, pa bi proucila utjecaj dodatka molibdenovih soli u hranjivi medij na ucinkovitost nitrogenaze takvih bakterija. Samo ne znam koju sol odabrati kao izvor molibdena da ga bakterije efikasno ugrade kod biosinteze kofaktora...

Ime i prezime: Darija Ivelic daivello1010@gmail.com

 


Natrijev molibdat je vjerojatno najbolji izbor i vjerojatno neće biti bitne razlike ako se promijeni kation (doduše, i to se možda isplati provjeriti). Uz njega bi se moglo pokušati s cijanomolibdatima(VI) ili oksalatomolibdatima(VI), koji su isto vrlo postojani, možda čak i malo previše postojani, a da bi bili biodostupni. Ako se pak radi u puferiranom mediju, molibden će, ako se ne radi o nekom iznimno stabilnom kompleksu poput oktacijanomolibdata(VI), brzo završiti u istom obliku neovisno o polaznom spoju.

Zahvalio bih Vladimiru Stilinoviću na pomoći.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija