Poštovani, možete li mi molim Vas riješiti zadatak koji glasi: Prepoznatljiv je simbol Pariza Eiffelov toranj. Masa svih materijala ugrađenih u toranj iznosi 9700 t, od čega željezna konstruzkcija ima 7300 t. Koliki broj atoma promatraju turisti iz podnožja tornja? Je li ovaj zadatak povezan s množinom tvari? Unaprijed hvala, Matej Vuković

Ime i prezime: Matej Vuković mvukovic250505@gmail.com

 


Zadatak jest povezan s množinom tvari, premda taj koncept očito nije potreban da bi se zadatak riješio. K tomu, zadatak nije baš najsretnije postavljen. Bez informacije o tomu od čega je ostatak tornja ne možemo računati koliko ima atomâ koji nisu željezovi. A ako ćemo cjepidlačiti, možemo reći i da vidjeti možemo jedino površinu nečega, a to bi bilo daleko manje atomâ nego što sadrži konstrukcija.

Mimo tih prigovora, zadatak se rješava tako da se masa željeza u Eiffelovom tornju pomnoži s prosječnom masom atoma željeza. Prosječna masa atoma željeza jednaka je pak umnošku relativne atomske mase željeza i unificirane atomske jedinice mase (u = 1,6605 · 10‒27 kg):

N(Fe) = m(Fe)/ma(Fe)

= m(Fe)/(Ar(Fe)·u)

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija