|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Vrelište otopine kuhinjske soli je 100,55 C. izračunaj maseni udio NaCl u otopini. Hvala!
|
Ime i prezime:
Marko Dalić
markodalic@gmail.com
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Vrelište otopine povezano je s molalnošću preko formule:
ΔT = i·b·Kb
Pomoću te formule može se iz vrelišta tj. promjene vrelišta izračunati molalnost otopine:
b(NaCl) = ΔT/(i·Kb)
Maseni udio može se pak dobiti iz molalnosti u nekoliko koraka:
b(NaCl) = n(NaCl)/m(otapalo)
= (m(NaCl)/M(NaCl))/m(otapalo)
= (w(NaCl)/M(NaCl))/w(otapalo)
= (w(NaCl)/M(NaCl))/(1 ‒ w(NaCl))
1 ‒ w(NaCl) = w(NaCl)/(M(NaCl)·b(NaCl))
1 = w(NaCl) + w(NaCl)/(M(NaCl)·b(NaCl))
w(NaCl) = 1/(1 + 1/(M(NaCl)·b(NaCl))
= M(NaCl)·b(NaCl)/(1 + M(NaCl)·b(NaCl))
U predzadnji red lako se ubaci prethodno izvedeni izraz za molalnost:
w(NaCl) = 1/(1 + 1/(M(NaCl)·ΔT/(i·Kb))
= 1/(1 + i·Kb/(M(NaCl)·ΔT))
= M(NaCl)·ΔT/(M(NaCl)·ΔT + i·Kb)
Još dva primjera kako se računa maseni udio iz molalnosti možeš vidjeti ovdje i ovdje.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|