Zanima me kakva se kemijska reakcija događa prilikom izgaranja kuhinjske soli? Naime prilikom bacanja kuhinjske soli u peć za centralno grijanje koja je u procesu gorenja, događa se da katranizirana gusta homogena masa u reakciji sa soli mijenja strukturu i pretvara se u smeđkasto crvenkastu čađ. Hvala! Lijepi pozdrav!

Ime i prezime: Ivan Hećimović ivanhe81@gmail.com

 


Vrlo zanimljivo pitanje, ne samo zato što nemam pouzdan odgovor.

Za početak, morao bih znati što točno gori u toj peći, gdje se nalazi ta katranizirana gusta homogena masa te kako je točno izgledalo dodavanje soli. Ako se radi o produktima izgaranja drveta, radi se o složenoj smjesi koja sadrži na tisuće različitih spojeva, uglavnom ugljikovodika, ali i heterocikličkih aromatskih spojeva. Ako sve to curi po pepelu, onda još imamo i okside ili karbonate kalcija, kalija i natrija, što dodatno komplicira slučaj. Moguće je da sol zapravo ne radi ništa, kao i da se nekom reakcijom oslobađaju manje količine klora ili klorovodika, koji onda reagiraju sa sastojcima katrana.

Moja bi sugestija bila ponoviti pokus, skupiti uzorke katrana i čađi i napraviti Beilsteinovu probu s jednim i drugim. Proba se izvodi tako da se bakrena žica užari u plamenu, zatim uroni u uzorak koji se ispituje i onda vrati u plamen. Pojava zelene boje u plamenu indicira prisutnost klora, broma ili joda u uzorku. Dakle, ako katran ne daje zelenu boju, a čađa daje, onda je u čađi nekako završio klor. Ako oba pokusa daju isti ishod, onda treba smišljati dalje.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija