Zašto se s povećanjem temperature otapala (vode) povećava vrijeme potrebno modroj galici da se otopi? Postoji li tu neko pravilo? Hvala!

Ime i prezime: Ivan Horak ivan.horak@outlook.com

 


Prije nego što se upustimo u traženje razlogâ tom fenomenu, trebalo bi utvrditi radi li se uopće o stvarnom fenomenu. Dakle, kako je izgledao pokus? Je li reproducibilan tj. dade li se ponoviti? Kakvi su njegovi brojčani rezultati?

Ako se opisani rezultat stvarno događa, što bi kontriralo općenitom pravilu da brzina otapanja raste s temperaturom, onda ćemo se pozabaviti mogućim mehanizmom. Ako se ishod ne ponovi, možemo se pozabaviti pitanjem što se točno dogodilo prvi put.
Primjerice, dok sam se još doma igrao kemičara, primijetio sam da se glicerol jako teško otapa u vodi i iz toga zaključio da je on u vodi netopljiv. Međutim, stvarnost je bila (i ostala) takva da miješanje ide sporo jer je glicerol vrlo viskozna tekućina, ali zato ide uvijek, koliko god vode ili glicerola dodali. Dakle, ne da glicerol nije netopljiv u vodi, nego se s njom miješa u svim omjerima.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija