|
|
kako se racuna gustoca smjese ? poznati su nam udjeli u kojima dodajemo komponente i njihove gustoce, koja je formula
|
Ime i prezime:
pamela manduric
zidicp@gmqul.com
|
|
|
Ako je smjesa idealna, onda ćemo jednostavno podijeliti ukupnu masu smjese s ukupnim volumenom komponenti:
ρ(smjesa) = m(smjesa)/V(smjesa)
= (m(sastojak 1) + m(sastojak 2) + m(sastojak 3) + ...)/(V(sastojak 1) + V(sastojak 2) + V(sastojak 3) + ...)
= (m(sastojak 1) + m(sastojak 2) + m(sastojak 3) + ...)/V(smjesa)
= (ρ(sastojak 1)·V(sastojak 1) + ρ(sastojak 2)·V(sastojak 2) + ρ(sastojak 3)·V(sastojak 3) + ...)/V(smjesa)
= ρ(sastojak 1)·φ(sastojak 1) + ρ(sastojak 2)·φ(sastojak 2) + ρ(sastojak 3)·φ(sastojak 3) + ...
= Σ(i) ρi·φi
U realnim sustavima miješanje će biti približno idealno samo za plinske smjese pri niskim tlakovima. Kod tekućina i krutina volumen smjese općenito neće biti jednak zbroju volumenâ komponenti, tako da je gornja formula manje ili više gruba aproksimacija.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|