kako se racuna gustoca smjese ? poznati su nam udjeli u kojima dodajemo komponente i njihove gustoce, koja je formula

Ime i prezime: pamela manduric zidicp@gmqul.com

 


Ako je smjesa idealna, onda ćemo jednostavno podijeliti ukupnu masu smjese s ukupnim volumenom komponenti:

ρ(smjesa) = m(smjesa)/V(smjesa)

= (m(sastojak 1) + m(sastojak 2) + m(sastojak 3) + ...)/(V(sastojak 1) + V(sastojak 2) + V(sastojak 3) + ...)

= (m(sastojak 1) + m(sastojak 2) + m(sastojak 3) + ...)/V(smjesa)

= (ρ(sastojak 1)·V(sastojak 1) + ρ(sastojak 2)·V(sastojak 2) + ρ(sastojak 3)·V(sastojak 3) + ...)/V(smjesa)

= ρ(sastojak 1)·φ(sastojak 1) + ρ(sastojak 2)·φ(sastojak 2) + ρ(sastojak 3)·φ(sastojak 3) + ...

= Σ(i) ρi·φi

U realnim sustavima miješanje će biti približno idealno samo za plinske smjese pri niskim tlakovima. Kod tekućina i krutina volumen smjese općenito neće biti jednak zbroju volumenâ komponenti, tako da je gornja formula manje ili više gruba aproksimacija.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija