Navedenim tvarima pridruži slova uz karakteristična svojstva. 1.dijamant 2.staklo 3.guma 4.željezo 5.školska kreda 6.zlato 7.plastika 8.kuhinjska sol 9.sumpor 10.šećer 11.obični alkohol a) na vlažnom zraku hrđa b) mekana i elastična tvar c) najtvrđa prirodna poznata tvar d) u čvrstom stanju vodi struju e) ne otapa se u vodi f) interna tvar g) reaktivna tvar h) otapa se u vodi i) ima magnetska svojstva j) slanog je okusa k) lako hlapljiva tvar

Ime i prezime: Martina Bačurin martina.bacurin17@gmail.com

 


Smisao i svrha E-škole kemije je da vas učenike potakne da nešto radite i da nešto novo naučite. Ona ne bi imala smisla kada bih ja sada tebi dao gotovo rješenje. Zato, predlažem ovako: hajde ti najprije sama pokušaj riješiti zadatak, pa nam napiši kako si ga riješila, a mi ćemo ti reći što je dobro, a što nije. Primjerice, posve sam siguran da znaš koja od navedenih tvari na vlažnom zraku hrđa, a koja je slanog okusa. S druge strane, čini mi se da ti nije jasno što znači "inertna tvar". Tako mislim zato jer si umjesto "inertna" napisala "interna". Inertna tvar znači nereaktiva tvar, tj. tvar koja slabo reagira ili uopće ne reagira s drugim tvarima (dok pridjev interna znači unutrašnja ili unutarnja i u ovom kontekstu baš i nema smisla).

Dakle, da zaključimo: riješi zadatak najbolje što možeš, pošalji nam svoje rješenje, a mi ćemo ti pomoći oko onoga što još treba popraviti.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija