Pozdrav, Zanima me da li će voda ishlapiti ako je stavimo u epruvetu i epruvetu zatvorimo? ili će voda tu stajati zauvijek.. što ako napunimo epruvetu samo sa pola vode hoće li onda ishlapiti?

Ime i prezime: anton ivancic croanton.ivanisevic@hotmail.com

 


Ako epruvetu zatvorimo tako dobro da iz nje ništa ne može izaći niti u nju ništa izvana ući, voda će u njoj ostati godinama, desetljećima, možda i stoljećima, tj. dokle god se epruveti nešto ne dogodi, npr. dok se ne razbije. Za tako dobro zatvarenu epruvetu, spremnik ili posudu kažemo da je "hermetički zatvorena". Primjer takvih spremnika su zataljene staklene ampule, posudice u kojima se čuvaju otopine za injekcije.

Ako epruvetu napunimo vodom do pola i zatim je začepimo, sasvim mali dio tekućine će ishlapiti u prostor ispunjen zrakom iznad površine vode i taj će se zrak ubrzo zasititi vodenom parom. Zatim će se uspostaviti stanje ravnoteže, tj. količina vode koja će dalje hlapiti bit će jednaka količini vode koja će se natrag kondenzirati, pa će ukupni dojam biti da se više ne događa ništa, tj. volumen vode će ostati stalan. No, ako bi epruvete bila otvorena, onda bi u prostor iznad površine vode stalno dolazio novi zrak koji nije zasićem vodenom parom pa bi voda cijelo vrijeme lagano hlapila, sve dok posve ne ishlapi.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija