Pozdrav, imam pitanje u vezi izjednačavanja redoks reakcija. Je li nužno pri pisanju polu redoks reakcije, oksidacije i redukcije disocirati tvari ili se primjerice kiselinu HIO3 moze napisati u reakciji oksidacije moze jednostavno pisati kao HIO3, a ne IO3-? Primjer reakcije: I2 + HNO3 - > HIO3(aq) + NO2 + H2O Hvala unaprijed!

Ime i prezime: Nikolina Buzić Nina.buzic25@gmail.com

 


Nije nužno, ali često je praktično jer se tako može smanjiti obim posla pri izjednačavanju parcijalnih jednadžbi. U ovom zadatku razlika je nikakva pa je stvarno svejedno hoćemo li pisati redukciju nitrata ili dušične kiseline. Kad među sudionicima reakcije budu soli, obično se osjeti razlika.

Dodao bih još da se izjednačena reakcijska jednadžba također može i ostaviti u ionskom obliku i prevesti u "molekulski" oblik, u kojemu su svi sudionici reakcije konkretni spojevi, a ne ioni. U školi odluku obično donosi nastavnik, dok u praktičnom kemičarskom životu sve ovisi o tomu čemu jednadžba služi. Ako se radi npr. o nekakvoj titraciji, dovoljno je znati omjer u kojemu reagiraju određene vrste pa je ionski oblik dostatan. Kod sinteza je "molekulski" oblik u pravilu neminovan jer ne važemo ione, nego kemijske spojeve, što će reći da nam trebaju njihove molekulske ili empirijske formule, kao i omjeri u kojima oni reagiraju.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija