Poštovani, pošto se pripremam za natjecanje iz kemije potrebna mi je informacija za koju nisam u potpunosti siguran. Naime prijelaz iz plinovitog u čvrsto stanje nazivamo depozicijom, odnosno desublimacijom. Ono što me zbunjuje je informacija da se pojava prelaska iz plinovitog stanja u čvrsto stanje naziva skrućivanjem. Ukoliko bih i greškom napisao desublimacija, bi li izgubio bod? Unaprijed, hvala na odgovoru. Srdačan pozdrav

Ime i prezime: Matej Vuković mvukovic250505@skole.hr

 


Nisam u toku sa "službenom" nomenklaturom, tako da bih rekao sljedeće: depozicija i desublimacija su sinonimi i označavaju prijelaz iz plinovitog u kruto agregacijsko stanje. Skrućivanje označava prijelaz iz tekućeg u kruto stanje i ne bih ga preporučio kao sinonim za depoziciju i desublimaciju.
Uzgred budi rečeno, nailazio sam i na to da se prijelaz iz plinovitog u kruto agregacijsko stanje naziva sublimacijom ili resublimacijom. Te nazive također ne bih preporučio, ali spominjem ih za slučaj da naletiš na njih.
Ono što bih preporučio je držati se depozicije i desublimacije, a u slučaju oduzetih bodova žaliti se državnoj komisiji.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija