a) Odredi entalpiju nastananja butana C4H10(g), ako su poznate reakcijske entalpije ovih reakcija: 2C4H10(g) + 13O2(g) --> 8CO2(g)+10H20(l) ♤rH°=-5757 kJ/mol C(grafit) +O2(g) --> CO2(g) ♤rH°=-393,5kJ/mol H2O(l) --> H2(g) + 1/2 O2(g) ♤rH°=285,84kJ/mol b) Nacrtaj entalpijski dijagram nastajanja butana. ♤-umjesto znaka delta Ako niste u mogućnosti odgovoriti na b) zadatak ili ga prikazati bio bi mi dovoljan i a). Unaprijed hvala.

Ime i prezime: Marko Fabijankć marko.fabijanic.0123456789@gmail.com

 


Prvi dio zadatka svodi se ukratko na to da napišeš jednadžbu nastajanja butana iz elementarnih tvari i onda pokušaš naći linearnu kombinaciju triju jednadžbi iz zadatka koja će dati jednadžbu nastajanja. Drugim riječima, tri jednadžbe koje imaš trebaš pomnožiti takvim koeficijentima (uključujući i mogućnost da ostanu iste) da njihovim zbrajanjem dobiješ jednadžbu formiranja butana iz elementarnih tvari. Nakon što to uspiješ, istu operaciju trebaš napraviti i s pripadnim reakcijskim entalpijama, čime ćeš dobiti entalpiju formiranja butana.
Još pokoju informaciju o tomu što se radi u takvim zadacima možeš vidjeti ovdje i ovdje. Bude li problemâ, javi se opet, ali kaži dokle si dospio. Također, deltu se može izguglati upitom "delta letter" i kopirati u tekst koji pišeš, a ako ti se to ne da, evo je ovdje: Δ.

Entalpijski dijagram napravit ćeš pak tako da nacrtaš okomitu strelicu usmjerenu prema gore i njoj gore slijeva napišeš "E", a zdesna nacrtaš dvije razmaknute vodoravne linije te na jednu napišeš reaktante, a na drugu produkte reakcije (zajedno s agregacijskim stanjima). Na gornju će ići sustav bogatiji energijom, a na donju onaj siromašniji. Na kraju možeš od linije s reaktantima prema liniji s produktima povući još jednu strelicu i uz nju dopisati reakcijsku entalpiju te reakcije.
Ako su riječi suviše nejasne, upiši u Google "enthalpy diagram", klikni na slike i ignoriraj sve koje imaju zakrivljenih linija.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija