Zašto se na mioglobin molekula kisika čvršće veže nego na hemoglobin?

Ime i prezime: Vesna Horvat vhorvat1979@gmail.com

 


I mioglobin i hemoglobin molekulu kisika drže u identičnom okruženju: s jedne strane je hem, za koji se kisik kovalentno veže, s druge histidin (distalni histidin, nasuprot proksimalnom, koji je vezan za željezov atom hema) koji se s kisikom veže vodikovom vezom, a okolo nepolarni lanci nekoliko aminokiselina, koji tvore džepić u koji taman stane neka mala molekula, poput kisika, ugljikovog monoksida, ugljikovog dioksida ili vode.
Razlike između mioglobina i hemoglobina zapravo su suptilne i nemoguće je uprijeti prstom u određenu aminokiselinu kao glavnog krivca za razliku u afinitetu prema kisiku. Umjesto toga, može se reći da sitne razlike u konformaciji proteinskih lanaca hemoglobina i mioglobina, koje proizlaze iz različitih aminokiselina na određenim pozicijama, često daleko od hema, kao posljedicu imaju to da mioglobin bitno jače veže kisik. Slične suptilne razlike u konformaciji uzrok su i kooperativnosti u vezanju kisika na hemoglobin. Vezanje jedne molekule kisika mijenja konformaciju jednog lanca, što onda utječe i na konformacije ostalih lanaca. Nasuprot tomu, to što se po četiri proteinska lanca vežu u hemoglobin, dok je mioglobin uvijek u monomernoj formi, direktna je posljedica toga što mioglobin na površini ima mahom polarne aminokiseline, dok su kod hemoglobinskih lanaca dijelovi površine koji će završiti u unutrašnjosti tetramera nepolarni.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija