Poštovanje,imali smo napraviti pokus gdje smo pomiješali etanol i natrijev florid te etanol i organsku tvar, ne razumijem zašto u etanolu i natrijevom floridu nastala heterogena smjesa(nastao je talog) a u drugom homogena smjesa?

Ime i prezime: Leonarda Huđ leonarda.hud@gmail.com

 


Prvo, nije natrijev florid nego je natrijev fluorid, jer se kemijski element iz kojega se izvodi fluoridni anion zove fluor, a ne "flor".

Drugo, moram priznati da mi je izbor natrijeva fluorida za taj pokus pomalo neobičan, do te mjere da se pitam nisi li se možda zabunila i krivo zapamtila? Da se nije možda radilo o natrijevom kloridu, ili nečemu trećem?

Nadalje, bilo bi jako lijepo da si nam u opisu drugog dijela pokusa navela KOJU ste točno organsku tvar pomiješali s etanolom, jer neće se sve organske tvari ponašati na isti način.

Kod pokušaja miješanja sitnokristalnog natrijeva fluorida i etanola, razlog heterogenosti takvog sustava je veoma slaba topljivost natrijeva fluorida u etanolu (toliko slaba da nećemo puno pogriješiti ako kažemo da je natrijev fluorid u etanolu netopljiv). Ako tu heterogenu smjesu promućkamo, imat ćemo u prvi trenutak nakon prestanka mućkanja suspenziju natrijeva fluorida u etanolu, no već za nekoliko trenutaka suspendirani će se natrijev fluorid istaložiti jer ima veću gustoću od gustoće etanola.

Razlog nastajanju homogene smjese (konkretno, otopine) u slučaju otapanja organske tvari u etanolu je dobra topljivost te konkretne organske tvari u etanolu (uz napomenu da nisu sve organske tvari nužno dobro topljive u etanolu, primjerice parafin, koji je također organska tvar, nije nešto pretjerano dobro topljiv u etanolu).

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija