Koliko je grama magnezijeva klorida potrrbno uzeti za reakciju s octenom koselinom pri čemu nastaju voda i 10 g magnezijeva aceteta?

Ime i prezime: Tesa

 


Miješanjem magnezijevog klorida i octene kiseline neće nastati magnezijev acetat. Ako želiš pripraviti magnezijev acetat, uz octenu kiselinu trebat će ti magnezijev oksid, hidroksid ili karbonat, eventualno elementarni magnezij. Iz vodenih otopina vjerojatno će kristalizirati tetrahidrat, dok je bezvodni magnezijev acetat vjerojatno najmudrije spravljati u suhoj atmosferi, i to iz čiste octene kiseline, eventualno uz dodatak acetanhidrida (pogotovo ako je među produktima voda), budući da je taj spoj vrlo higroskopan.

Što se računa tiče, sve što treba je podijeliti masu magnezijevog acetata s njegovom molarnom masom, čime će se dobiti množina produkta, i zatim rezultat pomnožiti s molarnom masom polaznog magnezijevog spoja ili elementarnog magnezija.
Za formule jednostavno pogledaj nekoliko desetaka zadnjih odgovora, među kojima sigurno ima i stehiometrijskih zadataka. Ako ti nikoji ne bude koristan, upiši u tražilicu izraze poput "odredi masu", "koliko grama", "koliko treba" i sl.

Što se pak tiče identiteta reaktanta, magnezijev klorid je svakako pogreška, tako da provjeri što točno piše u zadatku. Ako i izvor zadatka spominje klorid, javi profesoru ili komu već da zadatak treba korigirati.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija