Pozdrav, zanima me odgovor s objašnjenjem na ova dva pitanja: a) Koja će od navedenih tvari imati veću energiju kristalne rešetke MgF2 ili MgO2? b) Koga je lakše ukapljiti neon ili argon?(Mislim da utječe na to manji/veći radijus i jačina privlačenja te dodirna površina među molekulama)

Ime i prezime: Lucija Perković perkoviclucija8@gmail.com

 


Za odnos energija kristalne rešetke magnezijevog fluorida i peroksida, koji imaju bitno drugačije anione i posve sigurno raznorodne kristalne strukture, teško je reći išta pametno. Možda se može reći da će veći peroksidni anioni voditi i do veće energije kristalne rešetke, ali ne bih za to dao ruku u vatru. A kad smo kod vatre, dodao bih i da je magnezijev peroksid nestabilan pa nije baš ni trivijalno raditi pokuse kojima bi se izmjerila energija kristalne rešetke.
Ako se kojim slučajem radi o pogrešci tj. ako je umjesto magnezijevog peroksida trebao stajati oksid, onda možeš reći da će oksid imati veću energiju kristalne rešetke, poradi toga što će se dvovalentni anioni jače privlačiti s kationima.

U drugom zadatku se slažem s tvojom procjenom. Atomi plemenitih plinova u principu se razlikuju tek veličinom, koja usput generira i veću polarizabilnost elektronskog oblaka, a time i nešto jače međuatomske interakcije.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija