Poštovani, molila bih Vas ako mi možete odgovoriti na dva pitanja. 1) limunska kiselina se otapa u čaši i prilikom otapanja dolazi do snižavanja temp., tj. hladenja otopine. hoće li se topljivost kiseline povecati: zagrijavanjem, hladenjem, ili nijedan postupak neće povecati topljivost? 2) odredi koja tvar ima najnize vreliste i najvise lediste: magnezijev fosfat (konc.1,5M), aluminijev nitrat (c=1,5M), KCl (1,5M), CaCl2( 1,5M), NaCl( 3M) Puno hvala unaprijed!

Ime i prezime: Lana ronceviclana@gmail.com

 


Na prvo pitanje najlakše ćeš si odgovoriti ako si toplinu zamisliš kao jednog od sudionikâ reakcije. Naime, ako se otapanjem limunske kiseline otopina hladi, toplina se troši, baš kao što se troše i reaktanti u kemijskim reakcijama. Ako imamo kemijski sustav u ravnoteži, dodavanjem reaktanata ravnoteža će biti porinuta prema produktima, dok će dodatak produkata voditi nastajanju reaktanata.

U drugom pitanju prvo treba primijetiti jednu omašku, a to je implicitna tvrdnja da može postojati vodena otopina magnezijevog fosfata čija bi koncentracija iznosila 1,5 mol/L. Magnezijev fosfat, naime, nije topljiv u vodi. Nakon toga treba se prisjetiti da vrelište i talište otopine ovise o ukupnoj množinskoj koncentraciji (zapravo o molalnosti, ali za obične usporedbe prolaze i koncentracije) otopljenih čestica (a ne tvarî). To znači da se umjesto koncentracija uspoređuju umnošci koncentracija i brojeva ionâ u formulskim jedinkama spomenutih soli. Među dobivenim rezultatima točan će odgovor biti onaj najmanji, budući da se traži otopina s najnižim vrelištem i najvišim ledištem.
Kako se u sličnim zadacima obično traže otopine s najvišim vrelištima i najnižim ledištima, svakako provjeri je li zadatak točno prepisan. Također, kad bi netko išao redom pripravljati spomenute otopine i bio dovoljno kratkovidan da ne primijeti da se magnezijev fosfat uopće nije otopio, mjerenjem bi našao da upravo njegova otopina ima najviše ledište i najniže vrelište, budući da bi se radilo o gotovo čistoj vodi.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija