Hvala na odgovoru. u vezi mog prethodnog pitanja: radi se o konkretnom mini projektu. Imamo dostupan spektrofotometar i treba nam način kako bi to stvarno mogli izmjeriti na njemu, nisam mislila općenito. Ove druge instrumente nemamo, GC, HPLC...

Ime i prezime: Darija Feher daffy001@gmail.com

 


Kao što sam već naveo u svom prethodnom odgovoru, spektrofotometrija nije metoda kojom bi se određivao metanol i etil-acetat u alkoholnim pićima. Teoretski, i samo teoretski, mogao bi se možda pronaći neki reagens koji bi specifično reagirao s metanolom (odnosno, s etil-acetatom) dajući obojeni kompleks, pa bi se onda mjerenjem intenziteta te boje moglo zaključiti nešto o koncentraciji metanola (odnosno etil-acetata). No, čak i kada bismo pronašli takve reagense (jedan za metanol i drugi za etil-acetat), u praksi bismo se susreli s problemom koji proizlazi iz činjenice da mnoga alkoholna pića nisu posve bezbojna, nego su obojena, pa bi ta boja smetala (interferirala) kod mjerenja.

To znači da ćete nešto u svom mini-projektu morati promijeniti. U tom smislu vidim dvije mogućnosti.

Prva je mogućnost da ostanete kod toga da želite mjeriti metanol i etil-acetat u alkoholnim pićima, ali da za to odaberete prikladniju metodu. Kao što sam to već naveo u svome predhodnom odgovoru, prikladna metoda za to je GC-MS ili HPLC-MS. Ako se odlučite za tu opciju, trebate pronaći analitički laboratorij koji ima te uređaje i koji vam je voljan staviti ih na raspolaganje. Još je bolja ideja pronaći laboratorij i stručnjake koji se baš time bave. Najbolje je raspitati se u ustanovama koje se znanstveno ili komercijalno bave analizom hrane i pića i s njima pokušati dogovoriti suradnju.

Druga je mogućnost da ostanete kod toga da želite raditi sa spektrofotometrom, no u tom slučaju trebate odabrati neki drugi tip uzoraka i neki drugi analit koji ćete mjeriti. Primjerice, mogli biste mjeriti koncentracije otopina obojenih tvari, recimo vodenih otopina modre galice, kalijeva permanganata i sl. Nadalje, mogli biste mjeriti kinetiku nekog procesa u kojemu nastaje ili nestaje obojena vrsta (nešto što uključuje jod/jodide, željezo(II)/željezo(III), kromate/krom(III) ili već spomenuti permanganat). Možete raditi i neku kompleksometrijsku titraciju.

Jako lijep primjer poučne vježbe koja uključuje rad na spektrofotometru je određivanje kroma i mangana u sumpornokiseloj vodenoj otopini kalijeva permanganata i kalijeva bikromata. Propis za tu vježbu nalazi se u ovom dokumentu na stranici 49-51. Tu sam vježbu nekoliko puta radio s učenicima i pokazala se kao pun pogodak. Naravno, onda se i ne mora izvesti točno po propisu, nego se propis može i malo modificirati i iz toga u konačnici može ispasti lijep mini-projekt.

Eto, nadam se da sam barem malo pomogao s idejama.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija