Ako pomiješam 5 mL 50% etanola i 21 mL 16% etanola, kako mogu izračunati koliko je postotna nastala otopina? I koja bi bila općenita formula za takav zadatak? Hvala, lp.

Ime i prezime: Ivan D. Dpekarik1@gmail.com

 


U zadatku nisi naveo radi li se o masenim ili volumnim udjelima, pa ću proizvoljno pretpostaviti da je riječ o volumnim. Ako je riječ o masenim, ona bi još trebala biti zadana i gustoća otopina (koja se, doduše, može pronaći u tablicama).

Mali problem s ovim zadatkom predstavlja činjenica da kod miješanja dviju tekućina različitog sastava volumen smjese najčešće neće biti posve jednak zbroju volumena sastojaka, nego će se od tog zbroja malo razlikovati. Međutim, za tekućine sličnog sastava, što dvije različite smjese vode i etanola jesu, možemo pretpostaviti da je ta razlika mala i praviti se kao da su volumeni aditivni. Ako tako postavimo stvari, onda će ukupni volumen nastale smjese biti jednak zbroju volumena prve i volumena druge otopine (Vuk = 5 mL + 21 mL = 26 mL).

(Parcijalni) volumen etanola sadržanog u novonastaloj otopini jednak je zbroju (parcijalnog) volumena etanola sadržanog u prvoj i (parcijalnog) volumena etanola sadržanog u drugoj otopini:

V(EtOH uk.) = 0,50 · 5 mL + 0,16 · 21 mL = itd.

Volumni udjel etanola u nastaloj otopini izračunat ćeš tako da parcijalni volumen etanola sadržanog u novonastaloj otopini podijeliš s volumenom nastale otopine. Ako sve dobro radiš, treba ti ispasti 22,5 %. Ako ne uspiješ dobiti tu vrijednost, javi nam se ponovno.

Ako ipak želimo uzeti u obzir i činjenicu da kod miješanja dviju tekućina različitog sastava volumen smjese najčešće nije posve jednak zbroju volumena sastojaka, onda je račun dosta složeniji, pa trebamo ili zaviriti u različite tablice i vaditi dodatne podatke, ili naprosto načiniti pokus, pomiješati dvije otopine, izmjeriti volumen, pa onda dalje računati.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija