Postovani, Pokusala sam izracunati ovaj zadatak, ali nisam sigurna je li rjesenje dobro, pa bih vas molila da mi pojasnite postupak buduci da me malo zbunjuje to sto je navedeno da je otopina necista. Zadatak glasi ovako: Koliko je mililitara otopine HCl (w(HCl)=14,17 % i gustoće=1,070 g/mL) potrebno za neutralizaciju 20,0 g nečiste NaOH (96,0 % NaOH, 2,5 % Na2CO3 i 1,5 % H2O)? Unaprijed hvala na odgovoru.

Ime i prezime: Lorena lorena.prebanda1@gmail.com

 


Ne bi bilo zgorega da napišeš što si pokušala, odnosno koji si rezultat dobila. Barem je moj dojam da se fokusiranjem na bitne dijelove, umjesto bavljenja cijelim zadatkom, štede i vrijeme i živci, a k tomu nazad dobiješ korisniju uputu, vezanu upravo za one detalje s kojima se mučiš.

No, što je, tu je, a zadatak ionako nije baš od najkompliciranije sorte. Štoviše, da sam ja na mjestu tvog nastavnika, ne bih dao sastav smjese i tražio volumen kiseline, već bih dao volumen kiseline utrošene za neutralizaciju i gubitak mase nakon grijanja pri npr. 150 °C te onda tražio studente da izračunaju koliko čega ima u smjesi. Zapravo, s obzirom na to da se radi o studentima kemije, rekao bih samo da je natrijev hidroksid neko vrijeme stajao na zraku jer bi trebalo biti poznato da će natrijev hidroksid navući vodu i ugljikov dioksid iz zraka pri čemu će nastati natrijev karbonat. U idealnom slučaju, koji, doduše, malo nadilazi objektivnu stvarnost, krenulo bi se sa stvarnim uzorcima natrijevog hidroksida i titracijom, a umjesto studenata zadatak bi rješavali srednjoškolci.

Uglavnom, solna kiselina reagirat će i s natrijevim hidroksidom i s natrijevim karbonatom:

NaOH + HCl → NaCl + H2O

Na2CO3 + 2 HCl → 2 NaCl + H2O + CO2

Ukupna množina solne kiseline bit će, dakle, jednaka zbroju množine natrijevog hidroksida i dvostruke množine natrijevog karbonata:

n(HCl) = n(NaOH) + 2⋅n(Na2CO3)

= m(NaOH)/M(NaOH) + 2⋅m(Na2CO3)/M(Na2CO3)

= m(smjesa)⋅w(NaOH)/M(NaOH) + 2⋅m(smjesa)⋅w(Na2CO3)/M(Na2CO3)

= m(smjesa)⋅(w(NaOH)/M(NaOH) + 2⋅w(Na2CO3)/M(Na2CO3))

Volumen otopine kiseline iz njezine se množine, masenog udjela i gustoće otopine može dobiti ovim putem:

n(HCl) = m(HCl)/M(HCl)

= m(kiselina)⋅w(HCl)/M(HCl)

= ρ(kiselina)⋅V(kiselina)⋅w(HCl)/M(HCl)

Iz toga se može izraziti volumen kiseline:

V(kiselina) = (n(HCl)⋅M(HCl))/(ρ(kiselina)⋅w(HCl))

= m(smjesa)⋅(w(NaOH)/M(NaOH) + 2⋅w(Na2CO3)/M(Na2CO3))⋅M(HCl)/(ρ(kiselina)⋅w(HCl))

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija