Izračunajte koliko će se soli izlučiti nakon hlađenja 200 g zasićene otopine kalijeva dikromata sa 90 °C na 50 °C. S tim da je kalijevog dikromata u 100g vode na 90 stupnjeva 70g, na 50 stupnjeva 30g.

Ime i prezime: Nikola Iljazović niljazovic98@gmail.com

 


Ako znaš da se pri 90 °C u 100 g vode otopi 70 g kalijevog dikromata, možeš izračunati maseni udio kalijevog dikromata u zasićenoj otopini. Ta brojka je ista neovisno o tomu koliko imaš otopine, tako da pomoću nje možeš izračunati koliko ima vode, a koliko kalijevog dikromata u 200 g zasićene otopine.
Kad se otopina ohladi, dio kalijevog dikromata će iskristalizirati, no količina vode ostat će ista. To znači da iz njezine mase, pomoću podatka o topljivosti kalijevog dikromata u vodi pri 50 °C, možeš izračunati koliko je kalijevog dikromata ostalo otopljeno. To možeš izvesti postavljanjem jednostavnog omjera između mase vode i mase otopljene soli. On je, naime, isti i za otopinu u zadatku i za iskazanu topljivost.
Konačno, masa izlučene soli bit će jednaka razlici mase koja je bila otopljena na početku i mase koja je ostala na kraju.
Za kraj ću još samo dodati da je, kao što se ovdje vidi, topljivost kalijevog dikromata u vodi nešto veća nego što veli zadatak.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija