Možemo li destilacijom smanjiti udio alkohola metanola u smjesi s etanolom ako znamo da je vrelište metanola 64.7°C,a etanola 78°C.

Ime i prezime: Matija Vodopija matija.brcina@gmail.com

 


Da bi se moglo reći može li se udio neke komponente otopine smanjiti destilacijom, potrebno je znati kolika su vrelišta komponenti, tvore li komponente azeotrop (smjesu koja se destilacijom ne može razdvojiti jer joj pare imaju isti sastav kao i tekuća faza) te koliki su udjeli komponenti u smjesi.
Kako etanol i metanol ne tvore azeotrop, pitanje o udjelima postaje irelevantno tj. informacija o vrelištima je dostatna: destilacijom smjese etanol-metanol prvo će destilirati čisti metanol, a potom čisti etanol. Dakle, ne samo da se udio metanola može smanjiti, već se etanol i metanol mogu potpuno razdvojiti destilacijom. I ne samo to, već se ta činjenica naširoko koristi u pripravi žestokih alkoholnih pića poput rakije, gdje se prvi dio destilata odvoji kao tzv. špirit, tako da ostatak ne bude zagađen metanolom i drugim tvarima niskih vrelišta.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija