1. Opiši nastanak metalne veze teorijom molekulskih orbitala? 2. Navedi podjelu željeza prema postanku na planeti Zemlji?

Ime i prezime: vito jakovina vito.jakovina007@gmail.com

 


Prvo pitanje priliči barem drugoj godini kemijskih fakulteta, tako da nisam siguran kakav odgovor nastavnik želi čuti. Ono što jesam siguran je da ne želi ni čuti ni vidjeti puno objašnjenje, koje bi izgledalo otprilike ovako. Ukratko, ako želiš do metalne veze doći kroz teoriju molekulskih orbitala, moraš si kristal metala zamisliti kao ogromnu molekulu. U njoj će se ogromna množina atomskih orbitala hibridizirati u isto tako ogromnu množinu molekulskih orbitala. Ta će množina biti tako ogromna da će susjedne energijske razine biti preguste da bi između njih trebala ikakva bitna energija za elektronski prijelaz. Zbog toga ih se sve skupa može prozvati vrpcama, u kojima su elektroni prisutni takoreći hrpimice, bez nekog reda tj. lokalizacije. Posljedično, u "molekuli" metala elektroni su izrazito pokretni, posljedica čega je visoka vodljivost elektriciteta, kao i topline.


Zemaljsko željezo može se podijeliti na ono koje je tu od formiranja Zemlje i ono koje je u nekom času na nju palo u obliku meteoritâ. Prvo je u pravilu prisutno u obliku raznih spojeva, a drugo obično kao elementarna tvar. Moguće je da ima još koja podjela, ali nisu mi poznate.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija